Introducere în Programare

Capitolul 1: Pregătiri
Ce este programarea calculatoarelor

Bun venit la primul tău curs de programare. În câteva lecții, îmi doresc să te ajut să gândești ca un programator. Ne vom uita la concepte generale, care se aplică în aproape orice limbaj de programare. Vei putea astfel să te uiți la alte cursuri mai specializate și să le înțelegi mai ușor.

Înainte de toate, hai să definim niște termeni, ca să fim siguri că vorbim aceeași limbă. 

Programarea

Programarea este procesul prin care scriem ce vrem să facă un calculator atunci când un utilizator interacționează cu acesta.

Un calculator poate fi atât desktop, cât și tabletă, telefon, roboți și orice alt dispozitiv electronic. În acest curs vom programa o oaie. Nu te gândi prea mult de ce facem asta. Doar ia-o ca pe o introducere simpatică în lumea programării.

Limbaj de programare

Poate o să te surprindă faptul că nici un calculator nu înțelege limba română. Nici măcar limba engleză. Asistenții digitali, precum Siri, Cortana, sau Google, par destul de avansați, dar sunt departe de a putea interpreta absolut orice le-am spune. Noi, oamenii, folosim un limbaj mult mai avansat decât orice calculator din lume. Pentru a programa un calculator, trebuie să îi dai instrucțiuni pe limba lui. Mai mult, punctuația trebuie exactă și să nu lase loc de interpretare.

Limba prin care dăm instrucțiuni calculatorului, inclusiv punctuația, se numește „limbaj de programare”. Există nenumărate limbaje de programare, pentru că există multe tipuri de aplicații ce pot fi scrise.

Dacă vrei să faci interfața pentru aplicații web, front-endul, va trebui să înveți JavaScript și TypeScript. Sau PHP sau C# pentru back-end. Dacă vrei să faci aplicații pentru Android, va trebui să înveți Java, Kotlin, sau Dart. Sau Swift și Objective-C pentru iOS. Există Python care e folosit în aplicații de Inteligență Artificială. C# pentru chestii Microsoft.

Noi vom folosi un mic limbaj de programare, dar ne vom concentra pe concepte ce se pot aplica și în altele. Odată ce stăpânești măcar binișor un limbaj de programare, celelalte vor fi mai ușor de învățat.

E ca atunci când faci LEGO (sau mobila de la Ikea dacă ești adult, sau LEGO ți-ai mobilat deja casa): La primul set pe care îl asamblezi, trebuie să te uiți mereu la instrucțiuni pentru a-l face. La al doilea, știi deja câteva combinații. După câteva, e posibil nici să nu mai ai mare nevoie de manual.

La fel și programarea: te chinui să înveți un limbaj, apoi al doilea e mai ușor.

În acest mic curs, vreau să te ajut să înveți acel prim limbaj. Voi încerca să explic fiecare bucățică. Apoi, va trebui să îți folosești imaginația și să aranjezi acele bucăți pentru a îndeplini un obiectiv. O mică temă, dacă nu te sperie termenul.

Conținutul continuă după reclamă

Ne va ajuta o aplicație în browser, construită de echipa de la Programming Gurus, special pentru acest curs. O poți accesa la adresa miorita.scoalaweb.ro, din orice browser folosești, Chrome, Firefox, Edge, Opera, Brave. S-ar putea să ai probleme pe browsere antice, precum Internet Explorer sau Safari.

În lecția următoare, vom intra în detalii despre cum se folosește această aplicație.

Ne vedem acolo.

Designed by