Capitolul 5: FinalCe să înveți în continuare
Aceștia au fost primii tăi pași în lumea programării. Sper că ți-ai făcut o idee ce înseamnă acest domeniu, și cum să gândești ca un programator.
Mai departe, poți încerca să înveți un limbaj real. În funcție de ce dorești să faci, poți căuta materiale legate de limbajele potrivite.
Web Development
Dacă vrei să faci mai departe Web, adică să faci site-uri sau aplicații web, trebuie să știi că sunt două sub-specializări:
Front-End
În Front-End Web-Development, ne ocupăm cu partea pe care o vede și cu care interacționează un utilizator. Există limbajul JavaScript, de care am mai pomenit, dar trebuie să înveți și limbajele HTML și CSS, care nu sunt chiar limbaje de programare, cel puțin nu în sensul în care l-am învățat.
Back-End
Partea de Back-End a Web-ului se ocupă cu logica de pe server. Poate să genereze și să stocheze date, să comunice cu alte servicii de pe Internet.
Aici este o mare varietate de limbaje folosite: Java, C#, Python, PHP, Ruby, și multe altele.
Game development
O specializarea care atrage mulți programatori la început de drum este cea de game development. Dacă vrei să faci jocuri 3D, e posibil să fie nevoie să înveți librăriile Unity sau Unreal Engine, care sunt scrise în C++. Dacă ai idei de jocuri mai simple, poți să folosești alte limbaje.
Pentru jocuri mobile, va trebui să înveți Java sau Kotlin pentru Android, sau Swift pentru iOS/iPadOS.
Sructuri de date și algoritmi
O parte pe care o neglijează mulți programatori autodidacți este cea de algoritmică. Pe lângă scrierea de cod, trebuie să poți gândi mai mulți algoritmi pentru aceeași problemă, să înțelegi avantajele și dezavantajele fiecăruia și să poți alege pe cel mai potrivit.
E bine să te mai gândești și cum sunt structurate datele în memorie și într-o bază de date. De ce crezi că Google poate întoarce în câteva fracțiuni de secundă milioane și miliarde de rezultate? Pentru că au datele stocate super-eficient.
Îți recomand să cauți materiale și pentru acest subiect.
Școala Web
La Școala Web, vrem să te ajutăm să înveți pe Web, în limba Română. Avem în plan mai multe cursuri și materiale, pe acest site, și pe canalul de YouTube @scoalaweb.